+ Απάντηση στο θέμα
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 2 από 2

Θέμα: Alectoris chukar (ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΠΕΡΔΙΚΑ)

 1. #1
  Senior Member Το avatar του χρήστη georgesfind
  Εγγραφή
  Feb 2010
  Περιοχή
  ΛΑΡΥΜΝΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
  Μηνύματα
  588

  Alectoris chukar (ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΠΕΡΔΙΚΑ)

  Περιγραφή

  Ανάστημα 35 εκατοστά, άνοιγμα φτερούγων 45-50 εκατοστά, βάρους 900 γρ περίπου, ξεχωρίζει από την φωνή της που μοιάζει με κακάρισμα κότας κάκαρα –κακ κάκαρα-κακ. Η νησιώτικη Πέρδικα έχει καστανόγκριζη ράχη , λίγες 8-10αλλά ζωηρές φαρδιές ραβδώσεις στα πλευρά , ενώ ο χαλινός της , το τμήμα δηλαδή ανάμεσα στη ρίζα του ράμφους και του ματιού , είναι λευκό. Περιδέραιο σε σχήμα v. Χαρακτηριστική επίσης , η μαύρη ράβδωση στο κεφάλι , που πίσω από το μάτι στενεύει και γίνεται διακεκομμένη. Οι ωτικές χώρες είναι πιο καστανές .Το χρώμα των φτερών στο λάρυγγα είναι ελαφρώς σταχτοκόκκινο , με κηλίδες χαμηλότερα στη μέση του στήθους, η ουρά κοντή, τα πόδια και η μύτη κόκκινα και η εμφάνιση κοινή και για τα δύο φύλα.

 2. #2
  Senior Member Το avatar του χρήστη georgesfind
  Εγγραφή
  Feb 2010
  Περιοχή
  ΛΑΡΥΜΝΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
  Μηνύματα
  588

  Η βιολογία του είδους είναι παρόμοια με αυτή της ορεινής Πέρδικας . Είναι είδος που συνήθως απαντάται σε χαμηλότερα υψόμετρα από την ορεινή Πέρδικα χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο. Στη χώρα μας , πιο συγκεκριμένα, απαντώνται σε ορεινές Πέρδικες σε υψόμετρο άνω τον 1.500 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας , όπως π.χ στον Ψηλορείτη στην Κρήτη.
  Παρουσιάζει μορφολογικές διαφορές με την ορεινή Πέρδικα. Η πέρδικα Τσούκαρ απαντάται στη Ν.Δ και κεντρική Ασία , Κύπρο,Κίνα Βουλγαρία στα νησιά του Αιγαίου στη Θράκη. Το 1930 εισήχθη επιτυχώς στις ΗΠΑ.
  Γενικά είναι είδος που παρουσιάζει μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα από την ορεινή Πέρδικα . Εκτρέφεται εκτεταμένα σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας παράγεται σε μεγαλύτερους αριθμούς κάθε χρόνο. Τα εκτρεφόμενα άτομα απελευθερώνονται κυρίως στις ελεγχόμενες Κυνηγετικές περιοχές όπως επίσης και στους βιότοπους όπου απαντώνται με μέριμνα των κυνηγετικών συλλόγων. Παλιότερα επιτρέποταν η απελευθέρωση τους και στην υπόλοιπη Ελλάδα και αναφέρονται κηλίδες πληθυσμών στην Ηπειρωτική Ελλάδα εκτός της περιοχής φυσικής εξάπλωσης του είδους , χωρίς όμως να υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την ύπαρξη συγροτημένων πληθυσμών.
  Γενικά είναι είδος με πολύ μεγάλη θηραματική αξία και οι πληθυσμοί του απορροφούν μεγάλο μέρος από την συνολικοί κυνηγετική πίεση που ασκείτε στη χώρα μας.

+ Απάντηση στο θέμα

Δικαιώματα - Επιλογές

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 • BB code is σε λειτουργία
 • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
 • Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
 • Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας